فعالیت ضد‌اکسایشی عصاره میکروامولسیون شده چای سبز در روغن کلزا

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم و صنایع غذایی, دانشکده کشاورزی, دانشگاه آزاد اسلامی- واحد یاسوج

2 دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج

3 گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد یاسوج

4 دانشگاه آزاد اسلامی-واحد یاسوج

چکیده

روغن‌های گیاهی در معرض اکسایش هستند که چنین واکنشی منجر به از دست رفتن کیفیت و ارزش تغذیه‌ای روغن می‌شود. به منظور مهار اکسیداسیون روغن، می‌توان از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی استفاده کرد. این تحقیق به منظور بررسی امکان استفاده از عصاره آبی چای سبز به شکل میکروامولسیون در روغن کلزا و مقایسه عملکرد آن با عصاره اتانولی چای سبز با هدف به تأخیر انداختن اکسایش روغن انجام شد. برای این منظور ابتدا تأثیر دو حلال آب و اتانول 96% بر میزان استخراج ترکیبات فنولی و به دام اندازی رادیکال دی فنیل پیکریل هیدرازیل بررسی شد و در نهایت عصاره آبی ]با استفاده از سامانه میکروامولسیون (به‌ شکل کپسول‌هایی در ابعاد نانو)[‌ و اتانولی چای سبز و همچنین آنتی‌اکسیدان سنتزی بوتیل‌هیدروکسی‌تولوئن در غلظت ppm 200 به روغن کلزا بدون افزودنی (بدون آنتی‌اکسیدان) اضافه و اندیس پراکسید، آنیزیدین و اسید‌های چرب آزاد آن اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که عصاره آبی بیش‌ترین میزان ترکیبات فنولی (32/453 میلی‌گرم بر گرم نمونه) و بالاترین درصد بازدارندگی در آزمون دی فنیل پیکریل هیدرازیل (91%) را داشت. نتایج آنالیز آماری نشان داد که عصاره آبی چای سبز در سطح ppm200 و در دمای 45 درجه سانتی‌گراد بالاترین تاثیر را در کنترل اندیس پراکسید، آنیزیدین و اسید‌های چرب آزاد در روغن کلزا داشت (p <0.05). نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از عصاره‌ی چای سبز به‌شکل سامانه میکروامولسیون به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان طبیعی نسبت به بوتیل‌هیدروکسی‌تولوئن جهت جلوگیری از اکسیداسیون روغن مناسب‌تر می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


 

  1. Malheiro, R., Rodrigues, N., Manzke, G., Bento, A. and Pereira, J.A. 2013. The use of olive leaves and tea extracts as effective antioxidants against the oxidation of soybean oil under microwave heating. Industrial Crops and Products, 44: 37– 43.
  2. Laguerre, M., Lecomte, J. and Villeneuve, P. 2007. Evaluation of the ability of antioxidants to counteract lipid oxidation: existing methods, new trends and challenges.challenges. Progress in Lipid Research, 46(5): 244-282.
  3. Ebrahimzadeh, M.A., Pourmorad, F. and Hafezi, S. 2008. Antioxidant activities of Iranian corn silk. Turkish Journal of Biology, 32: 43 -49.
  4. Yin, J., Becker, E.M., Andersen. M.L. and Skibsted, L.H. 2012. Green tea extract as food antioxidant Synergism and antagonism with α-tocopherol in vegetable oils and their colloidal systems. Food Chemistry, 135: 2195–2202.
  5. Radi, M. and Abbasi, S. 2012. Microemulsions and their applications in food industry. NanoTechnology, 3: 27-31 (in Persian).
  6. Flanagan, J., Kortegaard, K., Pinder, D.N., Rades, T. and Singh, H. 2006. Solubilisation of soybean oil in microemulsions using various surfactants. Food Hydrocolloid, 20: 253–260.
  7. Polizelli, M.A., Telis, V.R.N., Amaral, L.Q. and Feitosa, E. 2006. Formation and characterization of soy bean oil/surfactant/water microemulsions. Colloids and Surfaces A., 281: 230–236.
  8. Han, D., Yi, O.S. and Shine, H.K. 2006. Antioxidative effect of ascorbic acid solubilized in oils via reversed micelles. Journal of Food Science, 55: 247-249.
  9. Zahir, R.S., Azad, C.A.K., Rabbani, G.H., Marni, F., Shawkat, A.M. and Nahar, L. 2009. Effect of aqueous extracts of black and green teas in arsenic-induced toxicity in rabbits. Phytother Research, 23: 1603-1608.
  10. Okore, V.C., Ugwu, C.M., Oleghe, P.O. and Akpa, P.A. 2007. Selective anti-Candidal action of crude aqueous podextract of Lecaniodiscus cupanioides: a preliminary study on Candida albicans obtained from an Aids Patient. Scientific Research and Essays, 2: 43-46.
  11. Singh, R.P., Murthy, K.N.C. and Jayaprakasha, G.K. 2002. Studies on the antioxidant activity of pomegranate peel and seed extracts using in vitro models. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 81-86.
  12. Lee, S.C., Kim, J.H., Jeong, S.M., Kim, D.R., Ha, J.U. and Nam, K.C.
 

2003. Effect of far infrared radiation on the antioxidant activity of rice hulls. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 4400–4403.

  1. Benzie, I.F. and Strain, J.J. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: The FRAP Assay. Analytical Biochemistry, 239(1): 70-76.
  2. AOCS. 1989. Official Methods and Recommended Practices of American Oil Chemists Society. 4th ed., Champaign, AOCS.
  3. Iupac 2.504. 1987. Determination of the p-anisidine value (p-A.V.)
  4. Parvane, V. 1998. Quality Control and Food Material Chemical Analyzes. 2nd ed., University Press, Tehran, pp 12-14 (in Persian).
  5. Serrano, J., Goni, I. and Saura-Calixto, F. 2007. Food antioxidant capacity determined by chemical methods may underestimate the physiological antioxidant capacity. Food Research International, 40: 15–21.
  6. Khokhar, S. and Magnusdottir, S. G. 2002. Total phenol, catechin, and caffeine contents of teas commonly consumed in the United kingdom. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(3): 565-570.
  7. Hoff, J.E. and Singleton, K.I. 1977. A method for determination of tannins in foods by means of immobilized protein. Journal of Food Science, 42(6): 1566-1569.
  8. Rusak, G., Komes, D.E., Likic, S., Horz, D. and Kovac, M. 2008. Phenolic content and antioxidative capacity of green and white tea extracts depending on extraction conditions and the solvent used. Food Chemistry, 110: 852–858.
  9. Nwuha, V., Nakajima, M., Tong, J. and Lchikawa, S. 1999. Solubility study of green tea extracts in pure solvents and edible oils. Journal of Food Engineering, 40(3):161-165.
  10. Wang, H., Provan, G.J. and Helliwell, K. 2000. Tea Flavonoids: Their Functions, Utilization and Analysis. Trends in Food Science and Technology, 11: 152-160.
  11. Do, Q.D., Angkawijaya, A.E., Tran-Nguyen, P.L., Huynh, L.H., Soetaredjo, F.E., Ismadji, S. and Ju, Y.H. 2014. Effect of extraction solvent on total phenol content, total flavonoids content, and antioxidant activity of Limnophila aromatica. Journal of Food and Drug Analysis, 23(3): 296-302.
  12. Hadj Ali, I. B. E., Bahri, R., Chaouachi, M., Boussaïd, M. and Harzallah-Skhiri, F. 2014. Phenolic content, antioxidant and allelopathic activities of various extracts of Thymus numidicus Poir Organs. Industrial Crops and Products, 62: 188-195.
  13. Trabelsi, N., Megdiche, W., Ksouri, R., Falleh, H., Oueslati, S., Soumaya, B., Hajlaoui, H. and Abdelly, C. 2010. Solvent effects on phenolic contents and biological activities of the halophyte Limoniastrum monopetalum leaves. Food Science and Technology, 43(4): 632-639.
  14. Sen, S., De, B., Devanna, N. and Chakraborty, R. 2013. Total phenolic, total flavonoid content, and antioxidant capacity of the leaves of Meyna spinosa Roxb., an Indian medicinal plant. Chinese Journal of Natural Medicines, 11(2): 149-157.
  15. Nooman, A. Kh., Ashok, K. Sh., Atif, A.O., Zaha, E.A. and Farah, H. 2008. Antioxidant Activity of some Common Plants. Journal of Biology, 32: 51-55.
  16. Fang, Z., Zhang, Y., Lu, Y., Ma, G., Chen, J., Lin, D., et al. 2009. Phenolic compounds and antioxidant capacities of bayberry juice. Journal of Food Chemistry, 113(4): 884-888.
  17. Bamdad, F., Kadivar, M. and Keramat, J. 2006. Evaluation of phenolic content and antioxidant activity of Iranian caraway in comparison with clove and using model systems and vegetable oil. International Journal of Food Science and Technology, 41 (1): 20-27.
  18. Unver, A., Arslan, D., Ozcan, M. M. and Akbulut, M. 2009. Phenolic content and antioxidant activity of some spices. World Applied Sciences Journal, 6(3): 373-377.
  19. Deepa, N., Kaura, Ch., Georgea, B., Singh, B. and Kapoor, H.C. 2007. Antioxidant constituents in some sweet pepper (Capsicum annuum L.) genotypes during maturity. Food Science and Technology, 40(1): 121-129.
  20. Arabshahi-Delouee, S. and Urooj, A. 2007. Antioxidant properties of various solvent extracts of mulberry (Morus indica L.) leaves. Food Chemistry, 102(4): 1233-1240.
  21. Farhat, M. B., Landoulsi, A., Chaouch-Hamada, R., Sotomayor, J. A. and Jordan, M. J.  2013.  Characterization and quantification of phenolic compounds and antioxidant properties of Salvia species growing in different habitats. Industrial Crops and Products, 49: 904-914.
  22. Nithiyanantham, S., Siddhuraju, P., Francis, G. 2013. A promising approach to enhance the total phenolic content and antioxidant activity of raw and processed Jatropha curcas L. kernel meal extracts. Industrial Crops and Products, 43: 261-269.
  23. Sun, T., Powers, J. R. and Tang, J. 2007. Evaluation of the antioxidant activity of asparagus, broccoli and their juices. Food Chemistry, 105(1): 101-106.
  24. Sahreen, S., Rashid Khan, M. and Ali Khan, R. 2010. Evaluation of antioxidant activities of various solvent extracts of Carissa opaca fruits. Food Chemistry, 122(4): 1205-1211.
  25. Bernardini, E. 1985. Oil Seeds, Oils and Fat. Publishing House B. E Oil, Rome, pp. 89-99.
  26. Rossel, J. 1989. Measurment of rancidity. Elsevier Science Publisher LTD, London, pp. 29-33.
  27. Ramezani, R. and Karbasi, A. 2002. Effect of Different Packaging and Light Condition on Sunflower Oil Stability. Journal of Agricultural Science and Thecnology, 6(2): 139-147.
  28. Nieto, S., Garrido, A., Sanhueza, J., Loyola, L. A., Morales, G., Leighton, F. and Valenzuela, A. 1993. Flavonoids as stabilizers of fish oil: An alternative to synthetic antioxidants. Journal of the American Oil Chemists Society, 70: 773-778.
  29. Zhen yu, C., Li-ya, W., Ping, I. C., Zesheng, Z. and Haw, Y.C. 1998. Antioxidant activity of green tea catechin extract compared with that of rosemary extract. Ibid, 75: 1141-45.